Muskat Morawski MUŠKÁT MORAVSKÝ kabinetni Morava półwytrawne 2022 poj. 0,75l
Opis
Winiarnia Vajbar Bronislav Vinarstvi znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel posiadłości Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku firma nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Ich dewizą jest robienie wina w dobrej relacji jakość-cena. Jest jedną z niewielu firm, która wina własnej produkcji, z Hiszpanii, Węgier oraz Austrii, rozlewa do Bag in Box i beczek. Od 2016 roku Winostyl stał się jej oficjalnym i jedynym dystrybutorem w Polsce.
Muskat morawski, którego bukiet trudno pomylić z innym winem; zapach akacji i owoców egzotycznych miesza się z nutą dzikiej róży i pieczonej szarlotki. Wyraźnie orzeźwiające, oleiste i doskonale zrównoważone na podniebieniu. Niski alkohol i ożywcza cytrusowa słodycz.
Mocno schłodzone podawać jako aperitif lub do potraw kuchni azjatyckiej.
Szczegóły
Kraj | Czechy |
Region | Morawy |
Winnica | Vajbar |
Grona | Muscat morawski |
Smak | Półwytrawne |
Rocznik | 2022 |
Alkohol [%] | 11 |
Cukier [g/l] | 12,5 |
Kwasowość [g/l] | 6,0 |
Kolor | jasno złoty |
Usta | Miód lipowy, rodznyki, cytrusy |
Nos | Świeże winogrono, kwiat pomarańczy, akacja |
Temperatura podania st.C | 10-12 |
Pasuje do | Kuchnia azjatycka, pikantne sery |
Minimalna trwałość wina w latach | 3 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności