Gruner Veltliner/Veltlinske Zelene białe wytrawne (Węgry) poj. 5l
Opis
Winiarnia Vajbar Bronislav Vinarstvi znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel firmy Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Firma stawia na jakość i niską cenę. Jest jedną z niewielu która wina własnej produkcji, z Hiszpanii, Węgier, Austrii oraz Argentyny rozlewa do Bag in Box i do beczek. Od 2016 roku jesteśmy jej dystrybutorem w Polsce.
Wytrawny Grüner Veltliner (Veltlineské Zelené). Typowe dla odmiany nuty kopru, mięty, zielonego jabłka i kwiatów. Świetnie orzeźwiające i energiczne, z posmakiem brzoskwini i białego pieprzu.
Podawać do szparagów, sushi, sznycla po wiedeńsku, pierogów z mięsem, polskich serów zagrodowych.
Szczegóły
Kraj | Węgry |
Region | Eger |
Winnica | Vajbar |
Grona | Gruner Veltliner |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2021 |
Alkohol [%] | 12 |
Cukier [g/l] | 2 |
Kwasowość [g/l] | 6,1 |
Usta | Orzeźwiające, soczysty owoc, biały pieprz |
Nos | Zioła, kwiaty, zielone jabłko, mięta ogrodowa |
Temperatura podania st.C | 12-14 |
Pasuje do | Szparagi, smażony sznycel, mięsne pierogi, sery zagrodowe |
Minimalna trwałość wina w latach | 2 |
UWAGA | Zdjęcie butelki lub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |