


Cecey Vicuska Hárslevelű Debrő słodkie 2018. 0,75 L

Opis
Egri Korona Borhaz to wielopokoleniowa winiarska rodzina, której początki sięgają końca XVIII stulecia. Jedno z najstarszych przedsiębiorstw winiarskich na Węgrzech od zawsze pozostawało w rękach rodziny Ráczów. Obecnie gospodarują oni na przeszło 200 hektarach, z których większość obsadzona jest winoroślą. W myśl zachodniego modelu winiarskiego ich winnice, piwnice oraz sama winiarnia są otwarte przez niemal cały rok. Dzięki czemu goście mogą nie tylko skosztować wyśmienitych butelek z szerokiego portfolio, ale również odbyć jedno z kilku interesujących szkoleń podczas, których poznaje się tajniki robienia i sprzedaży wina.Postawienie na szeroką pojętą enoturystykę oraz rozwinięte kontakty biznesowe sprawiają, że wina z Egri Korona Borhaz odnaleźć można w wielu krajach na całym świecie.
W naszym sklepie Winostyl nabyć można wina z tak zwanej „codziennej” półki, jak i butelki z linii Premium pokazujące, dlaczego region Eger wyrasta na jednego z liderów winiarskiej Europy Środkowej
Późny zbiór (pod koniec października) i dodatkowa selekcja grono odmiany Hárslevelű sprawiły, że Debröi stało się najważniejszą słodyczą w portfolio Winiarni Egri Korona Borhaz z węgierskiego regionu Eger.
Złocista barwa oraz dekadencki bukiet pełen dojrzałego owocu w postaci jabłka, gruszki i śliwki. Całość uzupełniają nuty rabarbaru, cynamonu, wielokwiatowego miodu i laskowych orzechów. Usta gęste i kremowe, ze świetnie napiętą kwasowością, którą idealnie łagodzi karmelowo – rodzynkowa słodycz. Doskonałe zarówno do picia solo lub do drożdżowej babki z bakaliami, keksu, kutii, mazurka i puszystych serów pleśniowych.
Część owoców użytych do wyrobu wina zostało zainfekowanych tak zwaną szlachetną pleśnią, która przebija skórkę gron, dzięki czemu wyparowuje z nich nadmiar wody i zwiększona zostaje koncentracja aromatycznych związków.
Szczegóły
Kraj | Węgry |
Region | Eger |
Winnica | Egri Korona Borhaz |
Grona | Hárslevelű |
Smak | Słodkie |
Rocznik | 2018 |
Alkohol [%] | 13,0 |
Cukier [g/l] | 52,6 |
Kwasowość [g/l] | 6,6 |
Kolor | Złocisty |
Usta | Gęste, kremowe, rodznynki, karmel, długi i zmienny finisz |
Nos | Wiórki kokosa, kandyzowane owoce, jaśmin, rabarbar |
Temperatura podania st.C | 10-12 |
Pasuje do | Aperitif, ciasta z bakaliami, puszyste sery pleśniowe, foie gras |
Minimalna trwałość wina w latach | 8-10 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności