wine outlet
Gruner Veltliner Qualitatswein wytrawne 2018. 1,0L
Gruner Veltliner Qualitatswein wytrawne 2018. 1,0L
23,00 zł 19,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Prosecco takie dobre czy tylko chwilowa moda?

Na początek trochę wiadomości encyklopedycznych: Prosecco to włoskie białe wino musujące (spumante) minimum 3 bara lub lekko musujące (frizzante) do maximum 2,5 bara i stołowe (tranquillo). Produkowane jest z odmiany winorośli o nazwie Glera. Wino najczęściej w wersji wytrawnej lub półwytrawnej. Produkowane jest w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Popularność we Włoszech Prosecco rozpoczęła się już w XIX wieku. Jest produkowane metodą Charmata, fermentacja wtórna zachodzi nie w butelkach tak jak to ma miejsce dla szampana, a w zbiornikach ciśnieniowych. Rocznie produkowanych jest we Włoszech ponad 300 mln butelek z czego 2/3 na eksport. To znak towarowy Wenecji Euganejskiej i Julijskiej-Friuli, gdzie winiarze mogą na butelkach zamieszczać znak DOC i poprzedzać swoją nazwą. Co nas tak naprawdę pociaga w Prosecco? Dlaczego nie francuski Szampan czy hiszpańska Cava? Na pewno cena. Ale także jest łagodniejsze od swoich kuzynów, niski poziom alkoholu 11-12 %. Także mała kwasowość i wyczuwalna słodycz. Warto tutaj zapamiętać że dry na butelce Prosecco oznacza najsłodsze ale nie słodkie, extra dry ma już mniej cukru resztkowego a najbardziej wytrawne to brut. Prosecco nie przechowujemy tak jak Cavę czy Szampana nawet do 15 miesięcy i dopiero wtedy może być sprzedawany. To największy jego atut-świeżość. Włosi przez lata potrafili wykreować jego wartość, skutecznie ograniczając tzw. podróbki z innych regionów. Sprzedają także wersje z "kija" i to w kilku opcjach . Są to zwykłe zbiorniki ciśnieniowe do których tłoczy się CO2 lub plastikowe zbiorniki z winem które zgniata ciśnienie gazu otaczającego w drugim zbiorniku.

prosecco //

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl