Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
Nowości
Naranja słodkie 2018. 0,75l
Naranja słodkie 2018. 0,75l
37,00 zł
szt.
Forte Mar słodkie 2018. 0,75l
Forte Mar słodkie 2018. 0,75l
37,00 zł
szt.
Herrigoja organic wytrawne  2019. 0,75L
Herrigoja organic wytrawne 2019. 0,75L
41,00 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Blog

WINA DO POTRAW WIGILIJNYCH
WINA DO POTRAW WIGILIJNYCH

Kolacja wigilijna to dla z nas najważniejszy posiłek w cały roku, do którego przygotowania potrafią trać nawet kilka tygodni. Tradycyjnie na polskim stole powinno znaleźć się dwanaście dań. Część z nich, jak smażony karp, kapustą z grochem i kapustą, barszcz z uszkami czy moczka lub kutia, pojawia się prawie w każdym domu, niektóre zaś jedynie regionalnie. Podczas tego uroczystego wieczoru nie powinno zabraknąć butelki dobrego wina. Żeby pomóc w doborze odpowiedniej butelki - co wcale nie jest takie proste, jak się na początku wydaje - przygotowaliśmy mini-przewodnik. Do każdego z wigilijnego dania dobraliśmy wino z naszego importu, które będzie do niego najbardziej pasować.

Na początek potrawa bez, której mało kto wyobraża sobie tradycyjną polską Wigilię. Smażony karp, bo o nim mowa, potrzebuje wina z delikatną słodyczą i niezbyt wysokim alkoholem. Idealnym partnerem będzie Riesling z Niemiec, Alzacji lub Moraw albo Chardonnay i Sauvignon blanc z Południa Europy.

Półwytrawny Riesling Kabinett Kröver Paradies 2017 od jedynego polaka robiącego wina nad Mozelę w Niemczech, czyli Andrzeja Greszty. Ekspresyjne, żywiołowe wino z subtelnym aromatem kruchych migdałowych ciasteczek posypanych imbirem i suszu owocowego. Pełne soczystego owocu i świetnie orzeźwiające na podniebieniu.

 

 

Powiew świeżości znad Atlantyku
Powiew świeżości znad Atlantyku

Jeszcze kilka la temu jedynymi znanymi winami z Portugalii były doskonałe słodycze z Porto. Na szczęście w ostatnim czasie pojawiły się w naszym kraju także wytrawne wina z tego niewielkiego kraju. Wszyscy ci, którzy zdecydowali się wybrać na urlop nad Atlantyk, doskonale wiedzą, że Portugalia może poszczycić się świetnymi butelkami, których sporym atutem- poza wysoką jakością- jest także okazyjna cena.


Nie inaczej jest w przypadku polecanego przez nas wina z butikowej winiarni Quinta de Badula z regionu Tejo, z którego pochodzą najlepsze w kraju czerwone wina.

Kupaż międzynarodowego Syrah i lokalnego Castelão. Nie filtrowane i leżakowane w dębowych beczkach, dzięki czemu bukiet jest pełen nut ciemnych owoców podbitych słodkimi przyprawami, mleczną czekoladową i suszoną figą. Usta mocne, z eleganckimi taninami, subtelną waniliową słodyczą i rozgrzewającym alkoholem. Kawał porządnego wina, który po przelaniu karafki będzie idealnym partnerem do dziczyzny w sosie myśliwskim, pieczeni z duszonymi warzywami, żeberek wołowych polanym octem balsamicznym lub deski dojrzałych serów pleśniowych.

 

Ulubiona odmiana polaków
Ulubiona odmiana polaków

Czerwona odmiana Primitivo w ostatnich latach wyrosła w Polsce na super gwiazdę. Kochają ją prawie wszyscy, choć niektórzy nawet o tym nie wiedzą. Mowa o rzeszach, zwłaszcza młodych, ludzi zachwycających się gładkimi,wręcz pluszowymi, ultra pijalnymi, zwykle półwytrawnymi, winami z USA z nazwą Zinfandel na etykiecie. Kiedy na początku XXI wieku badania ampelologiczne wykazał, że sadzone na potęgę, szczególnie w stanie Kalifornia, sadzonki Zinfaldela, to tak naprawdę pochodzące z Włoch Primitivo, amerykanie zdecydowali się pozostawić "swoją" nazwę, żeby odróżnić się od butelek z Południa Włoch. Tak samo postąpili Chorwaccy winiarzy, bowiem tamtejszy Tribidrag, to także szczep Primitivo.

Choć odmiana Primitivo ma wiele twarzy i nazw, jej najlepsze wersje powstając w mateczniku, czyli słonecznej Apulii. Włoska nazwa oznacza "wcześniej dojrzewający", bowiem owoce zbiera się już w połowie sierpnia. Za co właściwie kochamy Primitivo? Za wysoką koncentrację, niską kwasowość, miękkie i aksamitne garbniki, dość wysoki rozgrzewający alkohol, nuty słodkiej konfitury; wiśnia, czereśnia, śliwka oraz niezwykle przystępny charakter. Jak rzadko, bowiem która odmiana, Primitivo doskonale nadaje się, jako wstęp do winnego świata. Docenią ją także koneserzy, zwłaszcza jeśli sięgną po ambitne butelki z apelacji; DOC Primitivo di Manduria lub IGP Salento.

W naszym sklepie Winostyl, nie mogło zabraknąć "ulubionej odmiany polaków". Dzisiaj polecamy butelkę z okolic miasteczka Manduria, gdzie powstaje najbardziej znane i najlepsze Primitivo.

IGP Salento z Cantine Erario. Oznaczenie passito na etykiecie oznacza, iż winogrona po zebraniu były przez kilka tygodni podsuszane, na specjalnych matach w przewiewnych pomieszczeniach. Dzięki temu zabiegowi wino ma mroczną barwę i charakterystyczne tony deserowej czekolady, prażonych migdałów, pudełka po cygarach i lukrecji. Po napowietrzeniu pojawia się zapach leśnych powideł, ze szczyptą ostrych przypraw. Mięsiste, mało garbnikowe, nisko kwasowe i gładkie na podniebieniu. Delikatnie schłodzone można pić soli albo z deską dojrzewających wędlin i twardych serów.

 

 

UCIECZKA OD JESIENNEJ SŁOTY DO ROZGRZANEJ SŁOŃCEM HISZPANII
UCZIECKA OD JESIENNEJ SŁOTY DO ROZGRZANEJ SŁOŃCEM HISZPANII

Szczep Tempranillo w samej tylko Hiszpanii posiada kilkanaście różnych nazw. W La Mancha mówi się na niego Cincibel. Nasz dzisiejszy bohater doskonale pasuje do niezbyt sprzyjającej aury, jaka zapewne będzie nam niestety towarzyszyć coraz częściej.

Ponieważ wino przez rok leżakowało w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego oraz dojrzewało przez kilka kolejnych w butelce, zdecydowanie potrzebuje przewietrzenia w karafce przed podaniem. Wtedy od razu po napełnieniu kieliszka możemy poczuć jego finezyjny i złożony bukiet, na który składają się tony wiśniowych powideł posypanych cynamonem, olejku waniliowego, lukrecji i anyżu. Esencjonalne i pełne w ustach, z wyczuwalną słodyczą leśnych owoców. Jedwabiste taniny i niska kwasowość oraz elegancki finisz z niuansem korzennych przypraw i deserowej czekolady.

Najlepiej sprawdzi się przy mięsnych daniach z rusztu lub grilla; jagnięcina lub cielęcina, potrawka z jelenia lub sarny z sosem myśliwskim, duszona wołowina z fasolą.

 

W poszukiwaniu resztek słońca ...
W poszukiwaniu słońca ...

Za oknem coraz mniej słońca, a coraz niższe temperatury i porywiste podmuchy wiatru sprawiają, że więcej czasu spędzamy w domowym zaciszu. Ponieważ wiemy z doświadczenia, że podczas chłodnych i deszczowych wieczorów nic tak nie poprawia humoru, jak kieliszek dobrego wina, przygotowaliśmy dla Państwa idealny zestaw na nadchodzące nieubłaganie jesienne dni!

Proponowane przez nas butelki pochodzą z niewielkiej, rodzimej winiarni Sessantacampi z Weneto na północy Włoch. Rodzina Zago uprawą winorośli zajmuje się od kilkunastu pokoleń i może się poszczycić 20 hektarami winnic położonych 30 kilometrów od Wenecji. Z kilkunastu pozycji w ich bogatym portfolio wybraliśmy cztery wina; jedno białe, dwa czerwone i jedno Prosecco, które to zdobywa w naszym kraju coraz większą, w pełni zasłużoną popularność.

Prosecco – półwytrawne, soczyście cytrusowe, harmonijne i mocno odświeżające. Doskonale nada się na aperitif lub do przystawek.

Pinot Grigio 2018 - subtelny pełen jest jesiennych akcentów i pełne, krągłe ciało, które sprawia, że idealnie nadaje się do owoców morza, pieczonych pasztetów, morskiej ryby czy owczego sera.

Cabernet Sauvignon 2018 – typowy dla Caberneta nos z akcentem konfitury z ciemnych owoców, wędzonej papryki i pudełka po cygarach. W ustach równie owocowe, aksamitne, lekko rozgrzewające. Lekko schłodzić i podawać z jagnięciną w sosie własnym, medalionów wołowych z grzybami, dojrzałych serów pleśniowych.

Turchetta 2018 – endemiczny szczep czaruje egzotycznym bukietem i soczystym owocem podkręconym tonami korzennych i pikantnych przypraw. Sprawdzi się do dzikiego ptactwa z owocami, dojrzewających wędlin, tarty warzywnej, delikatnych serów pleśniowych.

Do końca pażdziernika zestaw tych 4 win sprzedajemy w obniżonej cenie 113 zł. Znajdziesz je w naszym Supermarkecie lub Wine Outlet.

Orzeźwienie ponad wszystko
Jesienny sad w butelce

Dzisiaj polecamy jeden z naszych hitów sprzedaży. Grüner Veltliner od Weingut Helental z Dolnej Austrii. Dojrzałe cytrusy, szczypta pieprzu, odrobina mięty i spore orzeźwienie. Do tego większa od standardowej, bo litrowa butelka oraz iście dyskontowa cena. Czego chcieć więcej? Może słonecznej pogody, choć nasz "bohater" sprawdzi się również w deszczowe wieczory, bowiem idealnie sprawdzi się przy lekkich przekąskach, w tym z polskimi serami zagrodowymi lub podhalańskimi oscypkami.

 

 

 

Gwiazda winiarskiej Austrii
Gwiazda winiarskiej Austrii

Biała odmiana winorośli Grüner Veltliner to krzyżówka Traminera i mało znanego szczepu Sankt Georgen. W ostatnich latach Grünera można spotkać w wielu krajach; w Czechach pod nazwą Velklinské Zelené, na Słowacji, na Węgrzech, gdzie zwie się Zöldveltelini, we Włoszech (region Górna Adyga na północy), a nawet poza Europą; USA, Australia czy Nowa Zelandia.

Jednak to w rodzimej Austrii powstają jego najlepsze interpretacje, zwłaszcza w regionie Dolna Austria. Zwykle daje rześkie, wyraźnie owocowe; cytrusy, jabłko, ananas, brzoskwinia, lekko ziołowe wina. Charakterystyczną nutą jest posmak białego pieprzu. Choć większość butelek należy otworzyć w przeciągu 3-4 lat, pojawiają się również wersje starzone w beczce, które mogą leżakować nawet kilkanaście lat.

Grüner świetnie komponuje się z polską kuchnią; pierogi ruskie lub z kapustą i grzybami, schab duszony w winie, bigos czy podhalańska bryndza. Tradycyjnie podaje się go do świeżych szparagów, sushi i sznycla po wiedeńsku. Jest również idealnym składnikiem do wakacyjnego orzeźwienia w postaci dobrze schłodzonego szprycera.

Ponieważ w naszym sklepie Winostyl Grünera można zakupić tradycyjnie w butelkach, jak i w kartonie, będziemy systematycznie polecać wina z tej odmiany, bowiem mało, które białe wino z Europy Środkowej może się równać z "austriackim płynnym złotem"!

 

 

Polecane produkty

PRIMITIVO DEL SALENTO IGP PASSITO półwytrawne 2017. 0,75L

PRIMITIVO DEL SALENTO IGP PASSITO półwytrawne 2017. 0,75L
PRIMITIVO DEL SALENTO IGP PASSITO półwytrawne 2017. 0,75L

Od roku 1846 rodzina Erario była związana z rolnictwem. Obecnie powierzchnia uprawy ziemi to ok. 200 ha, czego 140 ha zajmuje winorośl. Pozostałe uprawy to drzewa oliwne oraz w niewielkim stopniu owoce cytrusowe. Niektóre drzewka oliwne mają ponad 1000 lat, oczywiście nie maja one znaczenia gospodarczego, lecz świadczą o historycznej kulturze rolnictwa regionu Apulii. Kulturze która sięga panowania greckiego sięgającego 700 lat przed Chrystusem. Już wtedy Grecy z powodzeniem uprawiali winorośl. Szczególnie sprzyjające warunki glebowe, wzgórza dające maksymalne nasłonecznienie oraz morska bryza sprawia że wina produkowane w rejonach Mandurii-głównego ośrodka rolnictwa i kultury regionu są nie do podrobienia. Głównym szczepem jest Primitivo di Manduria, potem Negroamaro, Fiano, Aleatico, Chardonnay i Moscato. Od 2006 roku rodzina Brunetti współtworzy gospodarstwo rolne Agricola Erario. Wina są sprzedawane na cały Świat między innymi do: Niemiec, Szwajcarii, Japonii, Chin, Wietnamu a także za naszą sprawą do Polski.

Dostępność: więcej niż 10 szt.

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 39,00 zł
szt.

Gewurtztraminer/Tramin Cervene białe półwytrawne poj. 5l

Gewurtztraminer/Tramin Cervene białe półwytrawne poj. 5l
Gewurtztraminer/Tramin Cervene białe półwytrawne poj. 5l

Winiarnia Vajbar Bronislav Vinarstvi znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel firmy Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Firma stawia na jakość i niską cenę. Jest jedną z niewielu która wina własnej produkcji oraz z Hiszpanii i Węgier rozlewa do Bag in Box oraz do beczek. Od 2016 roku jesteśmy jej dystrybutorem w Polsce.

 

Dostępność: więcej niż 10 szt.

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 94,00 zł
szt.

Rioja Tempranillo Mazuelo Reserva wytrawne 2012. 0,75 l

Rioja Tempranillo Mazuelo Reserva wytrawne  2012.  0,75 l
Rioja Tempranillo Mazuelo Reserva wytrawne 2012. 0,75 l

Firma od 4 pokoleń, firma której założyciel zaczął produkować wino na bazie arbuza . Jego syn Emiliano, który nazwał wina i winnicę, kontynuował tradycje, ale już oczywiście na bazie winogron. Następca, Juan Jose, rozbudował i zmodernizował winiarnię. Zaczął butelkować wina w 1975 roku. Obecny prawnuk założyciela, który odziedziczył rodzinną winnicę, uprawia własne gospodarstwo z winoroślą i produkuje wina. Około 50% winnic znajduje się w pobliżu rodzinnego domu w prowincji Laguardia w kraju Basków, reszta w Rioja Alavesa rozmieszczonych między Ebro i Sierra de Cantabria. Rodzina od lat stawia na jakość produkowanych win, które znalazły uznanie w całej Europie, a za nasza sprawą Państwo również będzie mogli zakosztować win z najbardziej uznanego regionu w Hiszpanii. Prezentowane czerwone wino to rocznik 2012, 95 % szczep Tempranillo i 5% Mazuelo. Leżakowało w dębowych beczkach przez 24 miesięce, następnie ponad rok w butelkach. W zapachu przypomina dojrzałe owoce i suszone śliwki . Idealne w temp. 16-18 st C.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 72,00 zł
szt.

Zweigeltrebe Zweigelt Landwein czerwone wytrawne poj. 5l

Zweigeltrebe Zweigelt Landwein czerwone wytrawne poj. 5l
Zweigeltrebe Zweigelt Landwein czerwone wytrawne poj. 5l

Winiarnia Vajbar Bronislav Vinarstvi znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel firmy Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Firma stawia na jakość i niską cenę. Jest jedną z niewielu która wina własnej produkcji oraz z Hiszpanii i Węgier oraz Austrii, rozlewa do Bag in Box oraz do beczek. Od 2016 roku jesteśmy jej dystrybutorem w Polsce.

Szczep winogron Zweigeltrebe został wyhodowany w Klosterneuburgu w 1922 roku poprzez skrzyżowanie szczepów st. laurent i blaufränkisch przez winiarza austriackiego, doktora Fritza Zweigelta. Przyjął się doskonale na Węgrzech, Morawach i w Niemczech. Zweigeltrebe daje wina bardzo owocowe, o wyraźnym posmaku czereśni i wiśni albo jagód, porównywane z włoskim dolcetto i kalifornijskim zinfandelem (primitivo). Dlatego te cechy są wykorzystywane do wzbogacenia win składających z kilku odmian. Wina z tego szczepu nadają się do starzenia w dębowych beczkach i mają duży potencjał dojrzewania. Zalecane do mięsa baraniego, wołowiny, wieprzowiny oraz sera Camembert. Podawać w temp. 16-18°C.

Dostępność: więcej niż 10 szt.

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 81,00 zł
szt.

Blauer Zweigelt wytrawne 2018. 0,75 l

Blauer Zweigelt wytrawne 2018. 0,75 l
Blauer Zweigelt wytrawne 2018. 0,75 l

Gospodarstwo rolne położone w Dolnej Austrii w miejscowości Lengenfeld o powierzchni ponad 100 ha, prowadzone od 1960 roku przez rodzinę Kleinbauer należy do jednych z największych w Austrii. Uprawa i proces produkcji jest w pełni zautomatyzowana. Dlatego udało się stworzyć wina wysokiej jakości i w niskiej cenie. Wina chętnie kupowane w Austrii i Niemczech, obecnie za naszą sprawą dostępne są również w Polsce. Jako ciekawostka - wina z tej winnicy sprzedawane są także do Kalifornii. Wino prezentowane to jakościowe wino szczepu Blauer Zweigelt-wyhodowanego w Klosterneuburgu w 1922 roku poprzez skrzyżowanie szczepów St. laurent i Blaufränkisch przez winiarza austriackiego, doktora Fritza Zweigelta. Idealne w temp. 12 do 14 st.C.  

Dostępność: więcej niż 10 szt.

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 22,00 zł
szt.

Gruner Veltliner wytrawne 2019. 0,75 l

Gruner Veltliner wytrawne 2019.  0,75 l
Gruner Veltliner wytrawne 2019. 0,75 l

Gospodarstwo rolne położone w Dolnej Austrii w miejscowości Lengenfeld o powierzchni ponad 100 ha, prowadzone od 1960 roku przez rodzinę Kleinbauer należy do jednych z największych w Austrii. Uprawa i proces produkcji jest w pełni zautomatyzowana. Dlatego udało się stworzyć wina wysokiej jakości i w niskiej cenie. Wina chętnie kupowane w Austrii i Niemczech, obecnie za naszą sprawą dostępne są również w Polsce. Jako ciekawostka - wina z tej winnicy sprzedawane są także do Kalifornii. Wino prezentowane to jakościowe wino szczepu Gruner Veltliner -biały szczep winorośli, pochodzący z Austrii, gdzie jest najważniejszą odmianą (30 % winnic). Wino produkowane z tych gron, szczególnie w postaci młodego wina, jest często serwowane w Heurigerach- gdzie właściciele najczęściej sprzedają wino własnej lub sąsiada produkcji. Idealne w temp. 8 do 10 st.C.

Dostępność: więcej niż 10 szt.

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 22,00 zł
szt.

Negroamaro Salento IGP Brunera barricato wytrawne 2017. 0,75L

Negroamaro Salento IGP Brunera barricato wytrawne  2017. 0,75L
Negroamaro Salento IGP Brunera barricato wytrawne 2017. 0,75L

Od roku 1846 rodzina Erario była związana z rolnictwem. Obecnie powierzchnia uprawy ziemi to ok. 200 ha, czego 140 ha zajmuje winorośl. Pozostałe uprawy to drzewa oliwne oraz w niewielkim stopniu owoce cytrusowe. Niektóre drzewka oliwne mają ponad 1000 lat, oczywiście nie maja one znaczenia gospodarczego, lecz świadczą o historycznej kulturze rolnictwa regionu Apulii. Kulturze która sięga panowania greckiego sięgającego 700 lat przed Chrystusem. Już wtedy Grecy z powodzeniem uprawiali winorośl. Szczególnie sprzyjające warunki glebowe, wzgórza dające maksymalne nasłonecznienie oraz morska bryza sprawia że wina produkowane w rejonach Mandurii-głównego ośrodka rolnictwa i kultury regionu są nie do podrobienia. Głównym szczepem jest Primitivo di Manduria, potem Negroamaro, Fiano, Aleatico, Chardonnay i Moscato. Od 2006 roku rodzina Brunetti współtworzy gospodarstwo rolne Agricola Erario. Wina są sprzedawane na cały Świat między innymi do: Niemiec, Szwajcarii, Japonii, Chin, Wietnamu a także za naszą sprawą do Polski.

Dostępność: więcej niż 10 szt.

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 44,00 zł
szt.
  • nowość

Gewurtztraminer/Tramin Cervene białe półsłodkie poj. 5l

Gewurtztraminer/Tramin Cervene białe półsłodkie poj. 5l
Gewurtztraminer/Tramin Cervene białe półsłodkie poj. 5l

Winiarnia Vajbar Bronislav Vinarstvi znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel firmy Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Firma stawia na jakość i niską cenę. Jest jedną z niewielu która wina własnej produkcji oraz z Hiszpanii i Węgier rozlewa do Bag in Box oraz do beczek. Od 2016 roku jesteśmy jej dystrybutorem w Polsce.

Prezentowane wino to jedna z najstarszych odmian uprawnych, która przyczyniła się do powstania wielu klasycznych europejskich odmian. Pochodzenie odmiany jest niejasne. Tramin (Gewürztraminer) należy do grupy odmian zachodnioeuropejskich .

Wina z gewürztraminera mogą osiągnąć w sprzyjających warunkach wysoki poziom alkoholu

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 97,00 zł
szt.

Lima Espiga czerwone wytrawne PORTUGALIA poj. 2L

Lima Espiga czerwone wytrawne PORTUGALIA poj. 2L
Lima Espiga czerwone wytrawne PORTUGALIA poj. 2L

Kupaż pięciu odmian; Touriga Nacional, Tinta Roriz, Castelao, Syrah i Alicante Bouschet z winnic otaczających portugalską stolicę. Leżakowane w drewnianych beczkach 8 miesięcy, co przekłada się na rubinową barwę, nutom konfitury z leśnych owoców oraz delikatnych tonów suszonego tytoniu i orientalnych przypraw. Intensywnie owocowe również w smaku, z akcentem torfu, lukrecji i kardamonu. Subtelne taniny i obfite ciało, aż prosi się o kawałek dziczyzny w aromatycznym sosie.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 64,00 zł
szt.
  • nowość
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl