Pinot Noir barrique leżakowane w beczkach(Argentyna) czerwone wytrawne poj. 5L
Opis
Winiarnia Vajbar Bronislav Vinarstvi znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel posiadłości Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku firma nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Ich dewizą jest robienie wina w dobrej relacji jakość-cena. Jest jedną z niewielu firm, która wina własnej produkcji, z Hiszpanii, Węgier oraz Austrii, rozlewa do Bag in Box i beczek. Od 2016 roku Winostyl stał się jej oficjalnym i jedynym dystrybutorem w Polsce.
Pinot Noir z regionu Mendoza w Argentynie. Leżakowane przez 6 miesięcy w dębowych barrique. Po pierwszym owocowym nosie (czereśnia i śliwka), pojawia się zapach piżma i suszonych ziół. Usta równie owocowe, z odrobiną wanilii na finiszu. Lekkie i gładkie na podniebieniu.
Po delikatnym schłodzeniu podawać do wędlin, delikatnego mięsa w aromatycznym sobie, mięsno-warzywnej tarty.
Szczegóły
Kraj | Argentyna |
Region | Mendoza |
Winnica | Vajbar |
Grona | Pinot Noir |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2021 |
Alkohol [%] | 13 |
Cukier [g/l] | 0,2 |
Kwasowość [g/l] | 4,8 |
Usta | Lekkie, zrównoważone, gładkie taniny, soczysty owoc |
Nos | Leśne owoce, wanilia, czekolada |
Temperatura podania st.C | 16-18 |
Minimalna trwałość wina w latach | 3 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |